top of page
Oxerhof landgoedkamp

Hoe en waarom is het Oxerkamp ontstaan?

 

In 1988 nam de school voor praktische filosofie in Amsterdam het besluit  om het landhuis Oxerhof en een stuk omliggend bos aan te schaffen als landelijk studiecentrum. 

Al gauw bleek dat een bos ook onderhoud nodig heeft en dat zoiets niet eenvoudig is te realiseren. 

Het idee  ontstond om dat te proberen naar voorbeeld van de al lang bestaande landgoedkampen van de ANWB.

Kamperen met het gezin of anderszins, 's morgens het bos in en klein onderhoud plegen aan bosranden en paden. 

Na wat navragen bij de buren bleek, dat een vorige eigenaar, een verzekeringsmaatschappij, voor haar personeel al eens een kampeerterreintje had ingericht en gebruikt, met toiletten en een pomp.

Na enig speurwerk op het totaal overwoekerde bosje van één hectare werden de restanten gevonden van een toiletgebouwtje en een deel van een pomp.

Hierna werd door een groep  vrijwilligers in weekenden en werkweken het terrein ontgonnen en het toiletgebouwtje weer bruikbaar gemaakt.

 

 

Met behulp van een loonbedrijf werd het terrein verder geschikt gemaakt en werd er een toegangsweg aangelegd vanaf de Oxerhoflaan. Ook werden een nieuwe septic tank en een zinkput geplaatst, en werd er een nieuwe pomp geslagen.

Omdat het water uit de pomp ongeschikt was (en is) als drinkwater werd hierin voorzien door een mobiele watertank en werd een tijdelijke doucheruimte ingericht onder de overkapping op de Oxerhof.

Later werd een waterleiding gegraven naar de naastgelegen boerderij en bouwden we twee mobiele sanitairwagens om tot doucheruimte en keuken.

Het kampeerterreintje werd gehuurd voor een periode van vijf jaar op persoonlijke titel. Hierdoor was het een privé initiatief, los van de Oxerhof, maar wel hieraan gerelateerd. Na tien jaar werd besloten om deze activiteit onder te brengen in een stichting: "Stichting Landgoedkamp Oxerhof."

Nu, ruim 30 jaar later blijkt deze opzet nog steeds te werken en zijn diverse verbeteringen aangebracht. 

Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt? Wel, wat let je, meld je aan als deelnemer of vrijwilliger en kom kamperen!

bottom of page