top of page
Oxerhof landgoedkamp.

Hoe en waarom  is het ontstaan.

 

In 1988 nam de school voor praktische filosofie in Amsterdam het besluit  om het landhuis Oxerhof en een stuk omliggend bos aan te schaffen als landelijk studiecentrum. 

Al gauw bleek dat een bos ook onderhoud nodig heeft en dat zoiets niet eenvoudig is te realiseren. 

Het idee  ontstond om dat te proberen naar  voorbeeld van de al lang bestaande landgoedkampen van de ANWB.

Kamperen met het gezin of anderszins, 's morgens het bos in en klein onderhoud plegen aan bosranden en paden. 

Na wat navragen bij de buren bleek,  dat een vorige eigenaar, een verzekeringsmaatschappij,  voor haar personeel al eens een kampeerterreintje had ingericht en gebruikt, met toiletten en een pomp.

Na enig speurwerk op het totaal overwoekerde bosje van één hectare werden de restanten gevonden van een toiletgebouwtje en een deel van een pomp.

Hierna werd door een groep  vrijwilligers in weekenden en werkweken het terrein ontgonnen en het toiletgebouwtje weer bruikbaar gemaakt.

 

 

Met behulp van een loonbedrijf werd het terrein verder geschikt gemaakt en een toegangsweg aangelegd vanaf de Oxerhoflaan een nieuwe septic tank, een zinkput geplaatst en een nieuwe pomp geslagen.

Omdat het water uit de pomp ongeschikt was (en is) als drinkwater werd hierin voorzien door een mobiele watertank en werd een tijdelijke doucheruimte ingericht onder de overkapping op de Oxerhof.

Later werd een waterleiding gegraven naar de boerderij en kregen we via de aankoop van twee mobiele sanitairwagens, die omgebouwd werden tot doucheruimte  en keuken.

Het kampeerterreintje werd gehuurd voor een periode van vijf jaar op persoonlijke titel. Hierdoor was het een privé initiatief, los van de Oxerhof, maar  wel gerelateerd hieraan. Na tien jaar werd besloten om deze activiteit onder te brengen in een stichting; "Stichting Landgoedkamp Oxerhof".

Nu, ruim 30 jaar later blijkt deze opzet nog steeds te werken en zijn diverse verbeteringen aangebracht. 

En ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt, wel wat let je, meld je aan als deelnemer of vrijwilliger

bottom of page